|
Post by BlackHorse on Jan 30, 2015 20:25:07 GMT 1
Zakładam wątek, bo myślę, że można by podzielić się spostrzeżeniami na temat zdjęć, żeby wyrobić sobie oko:) Więc może zacznę: Jak dla mnie ten obrazek jest prawie idealny, poza tym, że jeździec się odchyla. Podzielicie się lepszymi?
|
|
|
Post by Jedynka on Mar 2, 2015 21:18:22 GMT 1
Ja znalazłam takie:
To Amandine Prevost i hanowerski ogier Garçon. Koń już niestety nieżyjący. Myślę, że temu zdjęciu niczego nie brakuje - ruch "pod górę" z wyraźnym obniżeniem zadu (a nie tylko uniesieniem przodu), zachowanie równoległości przekątnych kończyn, spokojny ogon, nos do przodu z wydłużoną szyją, podążający za ruchem dosiad jeźdźca. Da się. Jedyna wątpliwość jaka mnie nachodzi to ta czy koń faktycznie sięgnie miejsca w które wskazuje, ale sądząc po aktywnym zadzie - z pewnością tak. Inne zdjęcia tej amazonki nie są już tak fajne, choć niektóre są przyzwoite
Pytanie raczej nie o to czy jeźdźcy robią konkretne elementy dobrze czy niedobrze, ale powinniśmy stawić pytanie jak dużą wagę przykładają do zdjęć, które zostają opublikowane - kto je wybiera, czy są autoryzowane, a jeżeli przedstawiają konia efektownego zamiast prawidłowo wykonującego ćwiczenie to dlaczego? Żeby zachęcić amatora, żeby przeforsować pogląd, że prawdziwa praca nie jest potrzebna, czy dlaczego?
|
|
|
Post by BlackHorse on Mar 2, 2015 21:31:34 GMT 1
Jedynka, fajne foto, PRAWIE idealne, ale zawsze jest jakieś "ale" Nos jest przed pionem, ale zastanawiam się czy ten koń nie powinien mimo wszystko jeszcze bardziej poszerzyć ram, patrząc na jego wykrok. Obecnie linia "czoło-nos" ląduje prawie, że w środku nogi wyciągniętej nogi. A to wskazywałoby na to, że koń ją w późniejszej fazie ruchu cofnie.
|
|
|
Post by Jedynka on Mar 2, 2015 21:46:16 GMT 1
Jedynka, fajne foto, PRAWIE idealne, ale zawsze jest jakieś "ale" Nos jest przed pionem, ale zastanawiam się czy ten koń nie powinien mimo wszystko jeszcze bardziej poszerzyć ram, patrząc na jego wykrok. Obecnie linia "czoło-nos" ląduje prawie, że w środku nogi wyciągniętej nogi. A to wskazywałoby na to, że koń ją w późniejszej fazie ruchu cofnie. A faktycznie, czegoś mi tu brakowało Początkowo zastanawiałam się czy palec w przedniej kończynie nie jest nieznacznie odgięty, ale w połączeniu z tym co mówisz, faktycznie nie jest błąd statystyczny, jak uznałam na początku
|
|