|
Post by foczka332 on Apr 29, 2015 20:04:33 GMT 1
Od niecałych dwóch miesięcy zajmuję się około 11-letnią klaczą. Klacz jest po przejściach. Podczas czyszczenia przednich kopyt wszystko jest w porządku, natomiast gdy chcę wyczyścić jej zadnie kopyta to próbuje kopać, czasem bardzie, czasem mniej. Nie wiem co mam z tym problemem zrobić, może ktoś tutaj miał podobny problem i wie jak go rozwikłać. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam!
|
|
|
Post by BlackHorse on Apr 29, 2015 21:37:14 GMT 1
foczka332, po jakich przejściach jest koń? Czy wcześniej podawał nogi czy po prostu nie jest tego nauczony?
|
|
|
Post by foczka332 on Apr 30, 2015 12:58:38 GMT 1
foczka332, po jakich przejściach jest koń? Czy wcześniej podawał nogi czy po prostu nie jest tego nauczony? Koń był bity, umiał podawać tylko przednie nogi, zadnie podaje około pół roku.
|
|
|
Post by Jedynka on May 1, 2015 17:29:08 GMT 1
Może klacz ma kłopoty z miednicą? Czy była badana przez weterynarza pod tym kątem?
|
|
|
Post by foczka332 on May 2, 2015 18:26:35 GMT 1
Może klacz ma kłopoty z miednicą? Czy była badana przez weterynarza pod tym kątem? Zaraz po wykupieniu jej poprzedniego właściciela miała robiony szereg badań także pod kontem miednicy, tak więc ta opcja odpada, ponieważ miednice ma zdrową.
|
|
|
Post by Jedynka on May 2, 2015 19:59:51 GMT 1
A czy jak podnosisz jej nogi bez czyszczenia albo tylko trochę, tzn. bez chwytania za kopyto, to też kopie? Jakkolwiek by nie było to w sumie najlepsza będzie metoda stopniowego przyzwyczajania jej w ogóle do dotykania zadnich nóg czy w ogóle zadu w pierwszej kolejności i schodzenie coraz niżej bez podnoszenia, a jak to zaakceptuje to dopiero zająć się podnoszeniem. Oczywiście nie w ciągu jednego dnia, ale kilku dni, tygodni, w zależności od potrzeb konia. Choć jak wiadomo internetowo to ciężko cokolwiek doradzać : P
|
|