|
Post by Admin on Dec 30, 2014 23:04:44 GMT 1
Każdy z nas w swojej pracy z końmi trafia czasem na mur, przez który nie potrafi przejść.
Jeżeli macie problemy, dylematy, nie wiecie czemu koń zachowuje się w taki a nie inny sposób - piszcie.
Forum nie nauczy Was jeździć, ani nie da Wam gotowych odpowiedzi na pytania, ale być może dzięki różnorodnym doświadczeniom i opiniom użytkowników uda się zobaczyć dany problem w innym świetle, co przybliży nas do sukcesu.
Pamiętajcie, że nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi.
|
|
eb
Milczek / Mute
|
Post by eb on Mar 23, 2015 14:03:36 GMT 1
Trafiłam na to forum właśnie z powodu problemu i to poważnego. Chcę jeździć klasycznie, ale jak mam to zrobić? Czy jest ktoś w Polsce, kto uczy jazdy w taki sposób? Czytam różne książki i artykuły i szczerze mówiąc niezbyt mi to rozjaśnia to jak ogólnie powinna wyglądać praca z koniem, a nie konkretne ćwiczenia. Może pomijam jakąś podstawową książkę o której nic nie wiem Dodam, że pracuje ze swoimi końmi i czasem udaje mi się wziąć udział w jakiś klinikach jako słuchacz, ale wydaje mi się, że to jest mało.
|
|
|
Post by Jedynka on Mar 23, 2015 16:49:59 GMT 1
Formalnie to każdy uczy jeździć "klasycznie" tylko trzeba umieć rozróżnić poprawną interpretację od mniej poprawnej. W książkach zwykle poprawne sformułowania są niepoprawnie zilustrowane i w tym tkwi kłopot - ludzie mają chyba za dużą tolerancję na odchylenia od normy ale polecam kliniki dra Heuschmanna, bo tam można zobaczyć naprawdę ładnie chodzące konie i u Małgorzaty Morsztyn (jeśli chodzi o kliniki). Jest kilka ciekawych osób w Polsce, które czują o co chodzi, ale trzeba szukać. Przede wszystkim trzeba mieć w głowie poprawny wzorzec.
|
|
eb
Milczek / Mute
|
Post by eb on Mar 24, 2015 17:02:48 GMT 1
dla mnie największym olśnieniem było jak zobaczyłam filmiki Klausa Balkenhola bo tam widać jak koń jest zebrany, a nie tylko udaje. A czy prócz klinik są osoby, którzy jeżdżą klasycznie w czyste formie i chcą się dzielić doświadczeniem?
|
|
|
Post by Jedynka on Mar 24, 2015 17:54:50 GMT 1
Gdzieś na pewno są, pytanie skąd jesteś i do kogo Ci najbliżej Możesz napisać do mnie priv.
|
|
eb
Milczek / Mute
|
Post by eb on Mar 24, 2015 20:22:04 GMT 1
Mam blisko do Jakubusa i "po drodze" Wrocław
|
|
|
Post by BlackHorse on Mar 24, 2015 21:28:01 GMT 1
|
|
|
Post by Jedynka on Mar 24, 2015 21:47:19 GMT 1
O, proszę, Wrocław to nie mój rewir, ale widzę, że BlackHorse jest bardziej zorientowana
|
|
aggie
Milczek / Mute
|
Post by aggie on Oct 13, 2016 19:15:11 GMT 1
Witam Dla osob ktore rozumieja troche jezyka angielskiego, bardzo polecam kanał na youtube o nazwie Arttoride. Zalozycielem fundacji jest William Faerber i jego zona, Karen. William jest bardzo doświadczonym jezdzcem i trenerem, ktory uczył sie u samego Mestre Nuno Oliviera, mistrza ujezdzenia klasycznego urodzonego w Portugalii. Uwazam ze spelniaja cudowna misje, pracujac z chiropraktykami i fizjoterapeutami zarowno koni jak i ludzi, starajac sie rozprzestrzeniac idee harmonijnej pracy z koniem zgodnie z jego biomechanika i kierujac sie jego dobrem. Moim zdaniem 'otwiera oczy' ale tez pokazuje jak latwo mozemy zaczac isc prawidlowa droga pracy z koniem i bardzo dokladnie wyjasnia jak sie za to zabrac, uzupelniajac wszystko teoria.
|
|